Søkeprosessen

Når et par har kommet seg gjennom avstandsforholdet og giftet seg er det på tide å søke om familieinnvandring. I vårt tilfellet kunne mannen min søke fra Norge. Da han kom hit 18. november 2012 registrerte vi vår søknad på nettet. Jeg hadde ikke lyst til å vente så vi gjorde det sent om kvelden. Søknaden registreres på https://selfservice.udi.no/ Da vi registrerte vår søknad måtte også jeg, referansepersonen, gå gjennom noen trinn når mannen min, søkeren, var ferdig med sitt. Vi betalte også gebyret og bestilte time for å levere dokumentene hos politiet. For de som ikke kan søke fra Norge så bestiller man time hos ambasadden.

Hvilke papirer vi leverte og litt om hva som skjedde den dagen har jeg skrevet om her. Siden jeg skrev innlegget har det skjedd endringer på UDI sine sider, sjekklisten ser slik ut i dag. Denne sjekklisten er tilpasset vår situasjon og hver enkelt person bør gå inn på UDI.no og finne fram til «sin egen» sjekkliste. Dette er mye lettere nå en før da man nå fyller ut info om referanseperson og søker for å få tilpasset informasjon. Dersom dere oppfyller kravene og har levert søknaden begynner den lange ventetiden.

Det tok ikke lang tid før jeg begynte å føle frustasjon over hele prosessen. Her er et utvalg av mine innlegg som handler om nettopp dette:
Veldig frustrerende
For 1 måned siden
For 3mnd og 1 dag siden
Søknaden er hos UDI

Det er faktisk slik at vi ikke fikk bekreftelse fra UDI når søknaden var mottatt så vi måtte selv sende mail for å få bekreftelsen. Dette var noe jeg trengte for å kunne regne fram til når vi kunne forvente å få et svar. Da vi søkte var saksbehandlingstiden på 6 måneder, men det er viktig å få med seg fra når denne tiden begynner. Saksbehandlingstiden begynner nemlig når UDI har mottatt søknaden, og ikke når dere faktisk søker. Saksbehandlingstidene endrer seg stadig og nå er det på 9 måneder for familieinnvandring. For mer informasjon om forskjellig tider kan leses her.

Noen ting kan være med på å korte ned tiden, mens andre ting kan forlenge tiden. Dersom referansepersonen må ettersende noe så kan det ta lengere tid å få svar. Jeg har selv måtte ettersende lønnslipper og arbeidskontrakt. Dette fordi jeg hadde kontrakt som vikar når vi søkte, men fikk så kontrakt som fast ansatt. Jeg har skrevet et kort innlegg om dette her.

Det er ikke så mye man kan gjøre når man venter på svar fra UDI. Dersom man søker fra Norge kan man ikke forlate Norge i ventetiden, gå på norskkurs eller jobbe. Dette gjør at selv om man er sammen så er hverdagen på vent. Var det noe vi lurte på så sendte jeg mail til UDI, men ønsket ikke å sende eller ringe for ofte. Jeg vet selv hvordan det er å bli forstyrret når jeg prøver å gjøre jobben min, og da tar ting mye lengere tid enn nødvendig.

I ventetiden er det mye man ikke kan gjøre, men man kan flytte! Vi bodde hjemme hos foreldrene mine når vi søkte og etter noen måneder begynte vi å bli rastløse. Vi ønsket en hverdag i vårt eget hjem så vi begynte å lete etter leilighet i Oslo. Vi flyttet midt i søknadsprosessen og det er ikke noe som blir automatisk oppdatert hos UDI. Men det er ikke et stort problem som jeg skrev i dette innlegget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..