Hva skal leveres til søknaden for statsborgerskap?

Å søke norsk statsborgerskap er som alle andre søknader til UDI, en papirmølle som det tar tid å finne ut av. Heldigvis etter noen søknader så føler jeg at vi kjenner godt til hvordan fremgangsmåten er. Jeg har nok nevnt det før, men UDI sine sider for noen år siden var ekstra vanskelig å navigere seg rundt på. Så gjorde de en redesign og det ble mye enklere. Men så var det dette med hovedregel og unntak, viktig å vite til alt som er relevant for en selv. Det jeg skriver her gjelder min mann sin situasjon og landet han har sitt nåværende statsborgerskap.

Før jeg går gjennom listen med papirer som min mann leverte til sin søknad så ønsker jeg å si noen ting om hva som kan være lurt før man søker.

Å tro at man kan ta en slik søknad på sparket vil kunne skape unødvendig ekstrajobb. Å vite hva reglene er for førsteganssøknad, fornyelse, permanent opphold og statsborgerskap er viktig dersom man skal gå gjennom alle søknadene. Ikke vent til det er tid for å søke statsborgerskap med å sette deg inn i reglene.

For statsborgerskap er det viktig at du kan legge frem alle pass fra de siste 10 årene. Dersom du kun har vært i Norge i 8 år så gjelder det alle pass fra de siste 8 årene.  Så om du må fornye passet, ta vare på det gamle. Og pass godt på det.

Som med alle andre søknader er det viktig at du har en enkel oversikt over alle reiser. Og for statsborgerskap gjelder det alle reiser de siste 10 årene, eller mindre om du har oppholdt deg i Norge mindre enn 10 år. Om du har søkt fornyelser og permanent opphold så har du allerede ført en oversikt. For permanent opphold måtte også jeg oppgi alle mine reiser, både fritid og arbeid, så en egen oversikt over reiser er ikke dumt å ha.

Husk at papirene du leverer inn er ferskvare. Du kan ikke bruke fødselsattesten som du tok ut for 2 år siden. Så vidt jeg vet er tiden på 3 måneder. Det betyr at du har 3 måneder til å fylle ut søknaden og levere papirer fra du får tak i en original.

En søknad om statsborgerskap er ikke gyldig opphold. Og du må ha gyldig opphold mens søknaden behandles. Det kan kanskje virker som det er billigere å droppe permanent opphold, og gå rett fra fornyelse til statsborgerskap, men jeg mener det er bedre å ha permanent opphold først. For alle søknader må du ha gyldig opphold, og med permanent opphold slipper du å tenke på fornyelse (og alle papirene og gebyret) hvert år.

Ventetiden er på 10 måneder, men ifølge politiet var det på 12 måneder. Så ja…..greit å slippe å stresse med fornyelser.

Og så over til papirene. Merk at dersom du ikke har permanent opphold så må også alle papirene til det leveres. For fullstendig oversikt over sjekklisten som gjelder for akkurat deg, kan du gå til UDI.no. UDI sine sider vil også alltid være oppdatert med den seneste informasjonen som gjelder.

Søknadsgebyret for statsborgerskap er på 3 700 kr per. september 2018. Det var høyere i 2017, men ble redusert fra januar 2018. Gebyret betales på søknadsportalen når søknaden på nett er fylt ut og levert. Det er også først når søknaden er fullført på nett at du kan bestille time for å levere papirene. Det er først når alle papirene er levert at søknaden også er levert.

Her er hva vi gjorde klart av papirer:

 • Signert følgebrev. Denne finner du på søknadsportalen når søknaden er fullført på nett.
 • Nåværende pass. Med kopi av alle sidene i passet.
 • Gammelt pass. Med kopi av alle sidene i passet.
 • Fødselsattest. Original fødselsattest fra hjemlandet, og oversatt til engelsk. Med kopier av begge.
 • Uttømmende politiattest. Bestilles på politi.no.
 • UDIs sjekkliste. Ferdig utfylt og signert. Denne finner du på UDI sine sider.
 • Prøvebevis norsk muntlig A2. Med kopi.
 • Prøvebevis norsk skriftlig A2. Med kopi.
 • Bergenstesten. Med kopi.
 • Vedtak fra kommunen for fritak i obligatorisk opplæring i norsk og samfunnsfag. Med kopi.
 • Samlivserklæring. Fordi mannen min har vært i Norge i mindre enn 7 år.

Noen bemerkninger: Ja, det ble 3 papirer for å dokumentere norskkunnskaper. Hvorfor? Fordi jeg tenker det er like greit å levere det man har. Og fordi vi hadde fylt ut på søknaden at han hadde prøvebevis i norsk muntlig på minimum nivå A2. Er ikke helt enkelt å skjønne om fritaket holder, og at man da slipper å ha med prøvebevisene for norsk muntlig og skriftlig. Så da la vi bare med alt det vi fant heller enn å la være. Better safe than sorry.

Alle papirer som levers inn er kopier. Du beholder selv alle originalene. Men du må altså vise fram originalene så politiet kan bekrefte kopiene. De papirene som er tilgjengelig digitalt trenger ikke å leveres med kopier.

For å være på den sikre siden hva gjelder fødselsattesten bør du få tak i originalen og så få den oversatt til norsk eller engelsk av en autorisert statstranslatør. Om du har registrert giftermål fra utlandet her i Norge så kjenner du til det. Vi har faktisk brukt den samme oversetteren til så og si alle våre papirer.

Sammen med fødselsattesten er politiattesten ferskvare, som nevnt tidligere. Disse må vises frem innen 3 måneder ellers må de skaffes på nytt. Når det gjelder politiattesten så må du selv huske å skrive «uttømmende politiattest» når du bestiller.

Dette er altså første steg hva gjelder statsborgerskap, så nå har vi bare å vente på svar. Så kan vi begynne å finne ut av hva som blir neste steg, og innen den tid kan det ha kommet på plass en endring i statsborgerloven hva gjelder dobbelt statsborgerskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.