Den gangen vi søkte om besøksvisum

Det er en god stund siden vi søkte om besøksvisum (heter vel egentlig Schengen visum) for Sajo, men jeg husker fortsatt hvordan det var. Visumet kan være opp til 90 dager og gjelder for innreise i Schengen, ikke bare for et land f.eks. Norge. Dette betyr at man kan reise til andre Schengen land i løpet av tiden visumet varer.

Oversikt over papirene vi leverte fant jeg på den norske ambassadens side, den gang så jeg ikke (eller så stod det ikke) at han trengte fødselsattest. Vi leverte alle papirene, men fødselsattesten fikk vi heldigvis faxet over. Time trengte vi ikke å bestille, men vi måtte møte opp mellom 9 og 10 (ikke på en onsdag) og håpe på at de kom til å ta i mot papirene.

Det vi leverte:
Internasjonal fødselsattest.
Garantist skjema fra Norge.
Pass, kopi av alle sidene.
Id-kort.
Skjema som vi fikk der for å fylle ut. Nå blir det gjort på nettsiden Application Portal Norway.
4 små bilder, pass format.
Skolepapirer, Sajo studerte på det tidspunktet.

Det jeg mener å huske at vi også leverte:
CIPS (inneholder informasjon som navn, bosted osv)
Bekreftelse på bosted
«Lønnslipper» til moren

De som har erfaring med visum ser kanskje at det mangler noen papirer. Det er nemlig slik at vi ikke leverte en beskrivelse av forholdet og bilder. Jeg var ikke så kjent med UDI sine sider, og på ambassadens side stod det ikke. Vi dro til Sarajevo og fikk levert papirene, da ble vi også spurt om hvem det var som stilte som garantist. Vi ble også spurt noen korte spørsmål om oss, men det var ikke mange og gikk rakst mens personen tok i mot papirene. Vi betalte også gebyret.

Sarajevo//Vi fikk visumet og måtte dra til Sarajevo igjen til sommeren for å hente det.

Jeg hadde faktisk laget en oversikt til neste gang, så vi visste nøyaktig hva vi trengte, men den oversikten tror jeg at jeg har kastet. Det er nemlig slik at vi søkte visum sommeren 2010, og i desember samme året ble det innført visumfrihet. Dvs. visumfrihet for bosniske borgere med biometrisk pass. I flere år hadde jeg hørt at det skulle innføres, men etter en viss tid skjønner man at det ikke kommer til å skje. Så når det faktisk skjedde, og ble offisielt,var vi begge overlykkelige.

Det er mange regler å forholde seg til når du søker visum. Jeg husker det var noen regler med når før en reise du kan søke om visum og slikt, så det var mye styr men veldig verdt det. Vi fikk også høre av personen som tok i mot papirene at vi ikke burde søke om 90 dager hvis det var første gang vi søkte. Hvis vi søkte om 90 ville vi få avslag, så hun foreslå maks 60 dager første gangen.

FørsteGangINorge//Første gang i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..